Manik Polkadot


Entries About Linkies Stuff


I'm Me

Assalamualaikum =D My name is Ezze ,the owner of this CuteBlog. Never forget to follow and NEVER forget to Pray 4 Gaza k ?


Jerit Sini!

Soalan ?


Nak tanya apa2 ? Tanya kat sini ! InsyaAllah ana jawab =)
Credits!

99%re-edited by: Ezze
Header: Ezze
Template: Nurul AtiQah
Basecodes: Ainabillah Shafie
Others:   

Lagu Blog


Tazkirah Hari Ini


Assalamualaikum and salam Maal Hijrah to all readers~

Ini bukan entri diskriminasi pelajar dan jenis sekolah.
Kalau ada sebarang kesilapan,bolehlah tegur  =)

Pelajar sekolah agama vs couple?

Bukan sesuatu yang asing lagi.Kalau dulu,istilah 'couple' nie just ade dekat sekolah biasa je tapi sekarang dekat mana-mana sekolah istilah 'couple' nie dah jadi fenemona.Indahnya hidup bercouple. [haa?]
Sebab saya sendiri berpeluang merasai suasana di sekolah agama dan sekolah biasa.

Mungkin,dekat sekolah agama kita sentiasa ditarbiah oleh ustaz/ustazah melalui program usrah dll.Sentiasa ditarbiyah dan ditegur kalau buat kesilapan,kan?Ada naqibah dan ustazah yang sentiasa mentarbiyah diri kita.Oh!zaman tarbiyahku [erk?]



Dan tak mustahil kalau dah couple tu sampai ada yang boleh duduk sebelah menyebelah.Ambil gambar sama-sama dengan caption "bahagianya hidup dengan si dia".Wah!Romantik sungguh.So sweet like candy.Kalau dulu,asyik lah guna alasan nie

"Kiteorang couple islamik."
"Kiteorang saling mengingatkan bla bla bla.."

Asyik lah dengar ayat nie.Kadang-kadang,terfikir jugak kenapa mesti ada Islam dekat belakang couple tu?Adakah couple tu no.1 dan Islam itu no.2?Ingat,niat tak menghalalkan cara.Semua dah tahu benda nie,betul tak? 

It wouldn't be love if sending them straight to hell.It wouldn't be love if trying to make them fail.It wouldn't be love if making them far away from Allah.

Saya pernah bertanya pada kawan SMA saya tentang couple nie.

A : Kenapa aku tengok budak sekolah ....... banyak dah lain?
B : Apa yang lainnya?
A : Dah ramai yang couple sekarang.
B : Because diorang rasa diorang dah layak untuk memiliki dan dimiliki. [ayat kemain =)]

Dimiliki dan memiliki.Kita ada hak ke untuk memiliki dan dimiliki?Bukan kita semua nie hak cipta terpelihara milik Allah ke?ngee~



Tapi,tak semua budak sekolah agama macam nie.Ada je yang semakin hebat dan terus memperhebatkan diri dengan ilmu seperti Ustazah Fatimah Syarha (ex-SMAASZA) , Dr.Zaharuddin (ex-SMAP LABU) dan Dr.Zahazan (KISAS) dan ramai lagi.Kalau list out semua,jadi panjang berjela entri nie.

p/s : Tak kisahlah kita belajar kat mana,sekolah biasa atau sekolah agama.Yang penting kita kenalah pandai jaga maruah diri,ibu bapa dan agama.Saya pun bukan budak yang baik tapi kita boleh mencuba ke arah itu,bukan?And 1 more thing,kepada ex-ex sekolah agama atau yang masih bersekolah di sekolah agama,awak-awak semua kena tahu satu perkara.Awak-awak semua diperhatikan bukan sahaja oleh Allah tapi juga masyarakat sebab awak bawa nama agama Islam. =)

wallahu'alam~

Di mana bumi dipijak,Di situ Islam dijunjung!
Jom Hijrah Together!



Post By : KakAzyla
.CopyPasted By Ezze Farhana

0 Ulasan:

Catat Komen

Hyee , kalau sudah baca , meh sini
Ok , korg nak tulis apa2 ? Tulislah komen ~
Komen anda amat dihargai .
Sekian Time kASIH . Tenkiu !


Older Post | Newer Post

Catat Komen

Hyee , kalau sudah baca , meh sini
Ok , korg nak tulis apa2 ? Tulislah komen ~
Komen anda amat dihargai .
Sekian Time kASIH . Tenkiu !