Manik Polkadot


Entries About Linkies Stuff


I'm Me

Assalamualaikum =D My name is Ezze ,the owner of this CuteBlog. Never forget to follow and NEVER forget to Pray 4 Gaza k ?


Jerit Sini!

Soalan ?


Nak tanya apa2 ? Tanya kat sini ! InsyaAllah ana jawab =)
Credits!

99%re-edited by: Ezze
Header: Ezze
Template: Nurul AtiQah
Basecodes: Ainabillah Shafie
Others:   

Lagu Blog


Happy Eid MubaraK

 
Assalamualaikumm =)

Here , I want to wish you all Happy Eid Mubarak ! 
Or , Selamat Hari Raya Aidilfitri !

Dah sebulan kita puasa , Akhirnya Bulan ramadhan melambai pulang , Bulan Syawal singgah kemari . 

Bersediakah kita menyambut Hari Raya kembali Kepada Fitrah ? InsyaAllah .. 
So , antumma semua , Camne RAYA ? Harap korg semua Gembira . 
Bagi yg TAK PUASA CUKUP tu , jgn lupa ganti . 



Bagi yg puasa 6 hari tu , Bagus ! Selamat Berpuasa =)  Kita ni , pun cuba2 la puasa 6 hari slps Syawal , ibarat berpuasa setahun tau pahalanya .

Bagi kanak2 RIBENA di luar sana , berapa duit raya dapay ? Duit yg dpt tu , toksohloh membazir kan ?
Bagi mak ayah , simpan dlm BANK. Berjimat sikit kan ? Drpd beli mercun sumer tuu , bukan je membazir , membahayakan je .

Nak citer pasal ANA , tahun ni x kelik kelate , kelik johor , Lamo x kelik JOHOR waktu raya , Jadi , kelik johor la tahun  ni . Best jgk la , Braya rumah sedare mare . Baru balik KL semalam pukul 12 . Perghh , penat! Dengan baju kurung pink tu la tidur . Nasib dah solat Jama' masa dalam perjalanan . Mana taknya smpai pukul 12 , betolak pukul 5.30 ptg , lps beraya rumah sedara .

Perghhh , dgn JALAN SESAK nya , Traffic JAM sejauh 500m and above . Mahu PENGSAN . Tapi , Alhamdulillah , sampai dgn selamat .

Di sini , ana nak kongsi something .

Kesalahan yg selalu dibuat bila tiba hari raya :
1. Bermegah-megah dengan persiapan raya yang melampau. Contohnya, tukar perabot baru, tv baru, meja baru. Kalau boleh semua nak baru. Kan nabi kata bersederhanalah . Si Isteri , takpayah la semua nak baru , garu kepala nanty si suami tu .

2.  Bersalaman antara lelaki dan wanita ajnabi. Masyarakat kita ni terlalu mementingkan adat dari agama. Nanti kalau tak salam ada pulak yang cakap sombong. Tak pasal-pasal first raya dah dapat dosa.  Ha , ni kena jaga ni , HRAM tau sentuh2 ni.

3.  Makan berlebihan. Alasannya nak qadha makan masa bulan puasa.  Dah elok2 puasa turun 20kg , masa raya , tmbh 40kg !

4.   Minta maaf bermusim, hanya pada hari raya sahaja. Bukan apa, kalau minta maaf masa raya takde la malu sangat. Jarang dengar orang minta maaf selagi tak raya. Hurmmm , x thu la ..

5.  Hari raya orang pergi ziarah saudara mara tapi ramai yang duk lepak depan TV tengok cerekarama. Biasalah, time raya banyak rancangan yang best kat TV.  Kan best kita berziarah , drpd duduk terpaku depan kaca tv .

6.  Bergaya dan berhias yang melampau. Maksudnya berpada-pada sikit la nak berhias. Jangan la kalau duk kampung berhari raya dengan pakai kasut tumit tinggi. Tenggelam kang kasut tu dalam tanah. Pakai emas berkg-kg ! Mahu jalan terbongkok . 
7.  Beria-ria bangun pagi nak pergi solat sunat hari raya tapi solat subuh tadi tak bangun pun. Ni masalah org melayu ni , yg sunat bukan main , yg wajib ditinggalkan .

Oklah , itu je la takat nie keh , kalau ada terkasar bahasa ke , minta maaaf  sesaaangaaat !

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI ! MAAF ZAHIR BATIN !




0 Ulasan:

Catat Komen

Hyee , kalau sudah baca , meh sini
Ok , korg nak tulis apa2 ? Tulislah komen ~
Komen anda amat dihargai .
Sekian Time kASIH . Tenkiu !


Older Post | Newer Post

Catat Komen

Hyee , kalau sudah baca , meh sini
Ok , korg nak tulis apa2 ? Tulislah komen ~
Komen anda amat dihargai .
Sekian Time kASIH . Tenkiu !